Καλέστε μας στο 2521023126 για Delivery-Διανομή 

 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
 x 

Ωδικά πτηνά - Παπαγάλοι

Παπαγάλοι

Σκέφτεστε να αποκτήσετε έναν παπαγάλο και θέλετε να ενημερωθείτε, για να δείτε αν μπορείτε ν’ ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του, να αποφασίσετε ποιο είδος είναι κατάλληλο για εσάς και τον τρόπο ζωής σας, να προετοιμαστείτε όσο γίνεται καλύτερα για να του προσφέρετε όσα πρέπει αλλά και για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων εκ των υστέρων.

 

 

  Η αλήθεια είναι ότι η συγκατοίκηση με έναν παπαγάλο μπορεί να αποδειχτεί πολύ διασκεδαστική, αφού ο καινούριος σου φίλος θα σε ανταμείψει με τραγούδια, λόγια, αστείες μιμήσεις, συντροφικότητα και πολλά ακόμη. Όπως συμβαίνει όμως και με κάθε κατοικίδιο, έτσι και με αυτό χρειάζεται να δεσμευτείς για τη φροντίδα του. Στην περίπτωση ενός παπαγάλου ίσως και για «πάντα», αφού ζουν για πάρα πολλά χρόνια και σε αρκετές περιπτώσεις περισσότερο και από τους ιδιοκτήτες τους!

Πριν αποφασίσεις για τον ερχομό ενός παπαγάλου στο σπίτι σου, είναι σημαντικό να κατανοήσεις την ιστορία και τη συμπεριφορά αυτών των πανέμορφων πτηνών

Συμπεριφορά και τρόπος ζωής
Δεν είναι μυστικό ότι οι παπαγάλοι έχουν πολύ δραστήρια φωνή. Μπορούν να μιμηθούν αρκετούς ήχους, συμπεριλαμβανόμενης και της ανθρώπινης ομιλίας – κάτι που θα απολαύσετε πραγματικά να ακούτε. Οι παπαγάλοι αρέσκονται επίσης στο να σκαρφαλώνουν, να μασάνε και να κόβουν διάφορα πράγματα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να σιγουρέψεις ότι ο παπαγάλος σου έχει πάντα ένα μασώμενο παιχνίδι στο κλουβί του για να τον κρατάει απασχολημένο.

 

Οι παπαγάλοι απολαμβάνουν την ποικίλη διατροφή. Στην άγρια ​​φύση τρώνε διάφορα φρούτα και σπόρους που ωριμάζουν από μήνα σε μήνα. Οι τροφές που θα πρέπει του δίνετε σε τακτική βάση είναι το κεχρί, η κάνναβη, το σιτάρι, το καλαμπόκι, το κάρδαμο, ο ηλίανθος (με μέτρο, γιατί μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία), η βρώμη, το φαγόπυρο, το αναποφλοίωτο ρύζι, ο λιναρόσπορος και το πλιγούρι. Τα συνήθη φρούτα για τους παπαγάλους είναι τα πορτοκάλια, τα γλυκά μήλα, τα σταφύλια, τα αχλάδια, τα κεράσια και οι μπανάνες. Καλό θα ήταν να του δίνετε περιστασιακά και εξωτικά φρούτα, όπως παπάγια, μάνγκο και ακτινίδιο. Σε καμία περίπτωση όμως μην του δώσετε αβοκάντο, γιατί είναι δηλητηριώδες για τα πουλιά.

Τα λαχανικά που μπορείτε να του δώσετε είναι τα καρότα, το σέλινο, το σπανάκι, τα παντζάρια, τα μπιζέλια, τα φασόλια και τα ελαφρά ψημένα καλαμπόκια. Οι φυτρωμένοι σπόροι και τα μουλιασμένα μπισκότα είναι επίσης πολύ καλά. Μην ταΐζετε τον παπαγάλο σας με υπολείμματα από το τραπέζι. Οι μεγαλύτεροι παπαγάλοι, ειδικά οι macaws, θα πρέπει έχουν και ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους, όπως πχ τα καρύδια, τα φιστίκια Βραζιλίας, τα πεκάν, τα μακαντάμια, τα κάσιους και τα φουντούκια.

Είναι σημαντικό να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά που δίνετε στον παπαγάλο σας και φυσικά τα πιάτα να είναι καθαρά. Αποφεύγετε να τοποθετείτε τα πιάτα ακριβώς κάτω από τις κούρνιες, δεδομένου ότι θα λερωθούν πολύ γρήγορα.



Θέλω να αγοράσω παπαγάλο, ποιον να διαλέξω;


Υιοθετώντας ένα ζώο - πτηνό που θα μας συντροφεύει για αρκετά χρόνια, κάθε υπεύθυνος ανάδοχος πρέπει να εξετάσει προσεκτικά όλες τις παραμέτρους. Μπορείτε να ξεκινήσετε την ενημέρωσή σας διαβάζοντας καταρχήν τα άρθρα Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων ενός παπαγάλου και Αγορά παπαγάλου: Ναι ή όχι; που θα σας βοηθήσουν να προβληματιστείτε για πράγματα που ίσως δεν έχετε σκεφτεί και έτσι να αποφασίσετε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σιγουριά για τη συνέχεια.

Οι παπαγάλοι είναι αγαπητά κατοικίδια πτηνά, κυρίως για την ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ευφυΐα τους (πολλών αντιστοιχεί σε ευφυΐα 5χρονου παιδιού) και την ικανότητά τους να μιμούνται ήχους, την ανθρώπινη ομιλία αλλά και να μαθαίνουν κόλπα που εντυπωσιάζουν και φυσικά, για τα υπέροχα χρώματα του πτερώματός τους.

Πριν αποκτήσουμε και το πιο μικρό παπαγαλάκι αλλά έστω και μετά, καλό είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο, να διαβάσουμε για το προφίλ του είδους που μας ενδιαφέρει, τις απαιτήσεις του σε χρόνο, συντροφιά, να μάθουμε την ψυχολογία των πουλιών αυτών, που όπως κάθε έξυπνο πλάσμα, έχει ανεπτυγμένο συναισθηματικό κόσμο αλλά και για να μάθουμε πως θα πετύχουμε μια πιο αποτελεσματική αλληλεπίδραση μαζί του.

Αναζητήστε τον φίλο σας μεταξύ των περισσότερων από τα είδη παπαγάλων που υπάρχουν διαθέσιμα στη χώρα μας και ενημερωθείτε για το ψυχολογικό προφίλ τους αλλά και τις καθημερινές δραστηριότητες με τους παπαγάλους μας, σύμφωνα με τις εμπειρίες των μελών μας.

Ιδιαίτερα αν επιθυμία μας είναι να αποκτήσουμε έναν μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους παπαγάλο, καλό είναι να ενημερωθούμε για μερικές επιπλέον παραμέτρους, που αφορούν τον θόρυβο αλλά και τα επακόλουθα της ενηλικίωσης του πουλιού, που συντελείται στα 3 - 5 ή μέχρι και 10 χρόνια της ηλικίας του, για να μην συμβάλουμε στο δυσάρεστο φαινόμενο της εγκατάλειψης των πουλιών.

 

 

Κλουβιά

Ένα επόμενο βήμα είναι να μελετήσουμε γενικά για τη σωστή φροντίδα του πουλιού μας και να βρούμε τον κατάλληλο χώρο του σπιτιού μας, αφού ενημερωθούμε για τις διαστάσεις του κλουβιού που απαιτείται, τα αξεσουάρ που θα χρειαστούν, παίρνοντας υπ’ όψιν μας ότι θα χρειαστούμε επίσης στο ίδιο δωμάτιο και ένα stand παιχνιδιού για τις ώρες που το πουλί θα βρίσκεται εκτός κλουβιού.

Επίσης πρέπει να επιλέξουμε το κατάλληλο σημείο του σπιτιού για το κλουβί βάσει των αναγκών του πουλιού αλλά και κάποιων προδιαγραφών ασφαλείας της υγείας του φίλου μας.

Αν επιθυμούμε πατήθρες για το κλουβί από ξύλο που θα αναζητήσουμε στην φύση, πριν την χρήση, καλό είναι να ενημερωθούμε περί των κατάλληλων ξύλων.

Ως κατοικίδια πτηνά εκφράζονται ιδιαίτερα συναισθηματικά, αποζητούν τη συντροφιά των ανθρώπων που τα φροντίζουν, έχουν ανάγκη από ελεύθερες πτήσεις εντός του σπιτιού για να γυμνάζονται και να διατηρούν την καλή φυσική τους κατάσταση, αλλά και μπόλικο παιχνίδι, να διεγείρει το ενδιαφέρον τους και να τους κρατά απασχολημένους κατά τις ώρες της απουσίας μας.

Παιχνίδια


Τα παιχνίδια τους δεν είναι ανάγκη να είναι πολυδάπανα, αυτά συνήθως εκπληρώνουν δικές μας ανάγκες όταν τα βλέπουμε στα καταστήματα. Απλά αυτοσχέδια παιχνίδια, φτιαγμένα με τα χέρια μας, από φθηνά υλικά ή υλικά της φύσης, μπορεί να αποδειχθούν καταπληκτικά.Εξάλλου μην ξεχνάμε πως προορισμός των παιχνιδιών είναι να καταστραφούν και να αντικατασταθούν με καινούργια.

Υπάρχουν πολλές ωραίες ιδέες που μπορείτε να βρείτε, καθώς και για τον παιχνιδότοπο του αγαπημένου σας φίλου.

Διατροφή


Η διατροφή είναι μια κρίσιμη πτυχή της υγείας του παπαγάλου. Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η διατροφή του παπαγάλου αποτελείται αποκλειστικά από πτηνοτροφές και σπόρους, τα συγκεκριμένα πουλιά απολαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως φρούτα και λαχανικά. Επίσης, οι παπαγάλοι πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα για την υγεία τους. Για να τον βοηθήσεις να διατηρήσει την ενέργειά του και προκειμένου να καταναλώνουν τα διάφορα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, οι βιταμίνες είναι απαραίτητες.

Οι παπαγάλοι μπορεί να αποτελέσουν ένα χαριτωμένο, ενεργητικό και δραστήριο μέλος κάθε νοικοκυριού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχεις κατανοήσει πλήρως τις ανάγκες και τη συμπεριφορά τους, πριν αποφασίσεις να τον φέρεις στο σπίτι σου και να γίνει μέλος της οικογένειάς σου.

 

Όπως για εμάς, πολύ περισσότερο για τα πουλιά μας ισχύει το "είμαστε ό,τι τρώμε". Κυρίως επειδή τα πουλιά εξαρτώμενα από εμάς, δεν έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν το αντανακλαστικό του οργανισμού τους στην ανεύρεση αντίδοτου σε κάθε πιθανή ακατάλληλη τροφή, είναι ευθύνη μας, να είμαστε πολύ σχολαστικοί και προσεκτικοί στην επιλογή των τροφών που έχουμε στην διάθεσή τους.
Η διατροφή πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία συσκευασμένων σπόρων, εν μέρει με pellets, χορταρικών, αρωματικών φυτών, λαχανικών, φρούτων, αυγοτροφής και βρασμένου αυγού και φύτρων.

Διαθέσιμα πρέπει να υπάρχουν μεταλλικά στοιχεία σε μορφή άμμου ή πέτρας, σουπιοκόκκαλο για λήψη ασβεστίουClay Licks, ξηρά βότανα και μπαχαρικά από καιρού εις καιρόν, καθώς και περιοδικά καρβουνάκι ενεργού άνθρακα ή ζεόλιθος για αποτοξίνωση του οργανισμού τους (προσοχή, αυτά τα δύο τελευταία, ποτέ κατά την χορήγηση φαρμάκων).

 

Ασθένειες


Έχοντας υπ’ όψιν μας την φυσική λειτουργία των πουλιών μας προστασίας από τους θηρευτές τους, που τα κάνει να κρύβουν τις ασθένειές τους μέχρι την στιγμή που αδυνατούν πλέον να το κάνουν, άρα πρακτικά όταν είναι πολύ αργά, παρατηρούμε καθημερινά την στάση σώματος, τις κουτσουλιές, την κινητικότητα και γενικά οποιαδήποτε έστω και φαινομενικά ασήμαντη αλλαγή συμπεριφοράς τους.

Η παρατήρηση είναι μια καθημερινή διαδικασία στην σχέση μας με τα αγαπημένα μας κατοικίδια, που μας δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε μία ασθένεια σε πρώιμο στάδιο για να μπορούμε έτσι να παρέμβουμε έγκαιρα.
.

Επειδή η πρόληψη είναι προτιμότερη (και ρεαλιστικά οικονομικότερη) κάθε πιθανής αναγκαίας θεραπείας, καλό είναι να εστιάσουμε σ’ αυτήν.

Κύριος παράγοντας είναι η καλή, ποικίλη και σωστά δομημένη διατροφή, όπως περιγράφηκε παραπάνω, που θα μας δώσει πουλιά στιβαρά, ικανά να αντιμετωπίσουν μικροπροβλήματα αντίθετα με μια πλημμελή διατροφή, ένα φτωχό διαιτολόγιο.

Επίσης η πείρα και οι επιστημονικές μελέτες, έχουν αναδείξει κάποιες φυσικές θεραπείες με βότανα και άλλα συμπληρώματα διατροφής,με ανοσοενισχυτική δράση  ως πλέον αποτελεσματικών στην πρόληψη ασθενειών, λοιμώξεων και την θωράκιση του οργανισμού.

Πολύ ενδιαφέροντα άρθρα γύρω από την αντιμετώπιση των ασθενών με φυσικές - εναλλακτικές θεραπείες.

Στα άρθρα περί ασθενειών μπορείτε να ενημερωθείτε για τις βασικές ασθένειες των πτηνών μας και τα συμπτώματά τους, υπάρχουν ωστόσο κάποιες ευάλωτες ετήσιες περίοδοι στην ζωή των πουλιών μας, που πρέπει να εντείνουμε την προσοχή μας, όπως η περίοδος από άνοιξη ως και καλοκαίρι για την προσβολή από ψείρες και η περίοδος προς το τέλος του καλοκαιριού που τα πουλιά μας περνούν την ετήσια πτερόρροιά τους, μία περίοδος επίπονη έως και επικίνδυνη για αδύναμα πουλιά, καθώς φυσικά και η αναπαραγωγική διαδικασία που απαιτεί την πλήρη προσοχή μας και φροντίδα προς το ζευγάρι μας.
.

Μία παράμετρος που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν μας, είναι η ανάγκη που έχουν οι φτερωτοί φίλοι μας από την ακτινοβολία του ήλιου.

Για τις ψείρες η απλή αλλά ανελλιπής καθαριότητα και ο προληπτικός ψεκασμός του ίδιου του πουλιού αλλά και του κλουβιού και των σκευών του (εφόσον έχουν αφαιρεθεί όλα τα φαγώσιμα), μία φορά τον μήνα κατά τους θερμούς μήνες είναι αρκετή.

Πουλιά που ζουν μόνιμα ή το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε εσωτερικούς χώρους, αναπόφευκτα θα ασθενήσουν.

Πρόσφατα δε, διάβαζα σε κάποιο άρθρο, πως το λίπος του ουροπυγικού αδένα με το οποίο τα πτηνά περιποιούνται το πτέρωμά τους απλώνοντας το σε όλη την έκτασή του, δεν έχει σκοπό μόνο την αδιαβροχοποίηση του και την απλή γενική φροντίδα του αλλά δεσμεύει και αξιοποιεί την πολύτιμη ακτινοβολία του ήλιου, απαραίτητη για τον μεταβολισμό των βιταμινών από τον οργανισμό τους.

Όταν η επαρκής έκθεση στον ήλιο δεν είναι εφικτή, πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε συμπληρωματικά να αναπληρώνουμε αυτή την έλλειψη με τεχνητά μέσα. Ενημερωθείτε για τους κατάλληλους λαμπτήρες από το άρθρο μας Φωτισμός εκτροφείου πτηνών.

Έχοντας επισημάνει σε αρκετά σημεία πιο πριν την ευαίσθητη ψυχολογία των παπαγάλων, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε το ενδεχόμενο της εμφάνισης συμπτωμάτων αυτοτραυματισμού τους ή μαδήματος των φτερών τους, που ενδεχομένως προκύψουν ως επακόλουθο κακής βρεφικής φροντίδας, ατελούς σεξουαλικής ωρίμανσης, αλλαγής των συνθηκών καθημερινότητας ή ακόμα και άγνωστης αιτιολογίας προέλευσης.

Έχουμε περιστατικά που οι αιτίες εντοπίζονται και το πρόβλημα ξεπερνιέται ολικά ή μερικά αλλά και παραδείγματα δυσκολίας αντιμετώπισης, που ωστόσο αξιέπαινα μέλη μας, συνέχισαν να ζουν και να φροντίζουν τους φίλους τους με επιμονή και αγάπη.
Δείτε τις ιστορίες του Αρθούρου - African Grey και του Μάριου - Parrotlet.

Σε περίπτωση συμπτωμάτων, ενδείξεων κάποιας σοβαρής ασθένειας, συζητάμε φυσικά μεταξύ μας αλλά πάντα ως άριστη λύση προκρίνεται η επίσκεψη σε κάποιον ειδικευμένο γιατρό και μάλιστα σε κάποιον που να διαθέτει εξοπλισμό εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου.

Αναζητήστε κάποιον πλησίον σας στη λίστα των πτηνιάτρων.
Προσοχή αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση φαρμάκων, που επιπόλαια προτείνονται από τα καταστήματα και έχουν ως αποτέλεσμα απώλεια πολλών ζωών αδίκως.

Φροντίδα-Εκπαίδευση


Στις πάγιες φροντίδες συμπεριλαμβάνεται φυσικά η καθαριότητα του κλουβιού και των σκευών του και η επιλογή του κατάλληλου υποστρώματος, με κριτήριο, την απορροφητικότητα και την οικονομία. Εκτενής συζήτηση για το θέμα Υπόστρωμα υγιεινής στα κλουβιά των πουλιών.

 

 


Ακόμα υπάρχει κάποιες φορές ανάγκη, ανάλογα με το πουλί πάντα, να κόψουμε ή καλύτερα να λιμάρουμε το ράμφος του ή να κόψουμε τα νύχια του. Δουλειές κατά βάση απλές, που όμως χρειάζονται κάποια προσοχή, γιατί αν γίνουν με λάθος τρόπο, μπορεί να προκαλέσουμε αιμορραγία και πρόβλημα στο πουλί. Έτσι πρέπει να μάθουμε να τις εκτελούμε με ασφάλεια και προσοχή το
κόψιμο νυχιών και ράμφους παπαγάλου μας.

Το ίδιο ισχύει και αν κάποιο φτερό του φίλου μας σπάσει και προκαλέσει ή όχι αιμορραγία (σχετικά συχνό φαινόμενο).

Στις ημερήσιες ή αν όχι, πάντως τακτικές φροντίδες, είναι το μπάνιο των πουλιών μας, φροντίζοντας να τους παρέχουμε το απαραίτητο δοχείο και που και που να προσθέτουμε στο νερό τους λίγες σταγόνες μηλόξυδο.

Περνώντας στο αγαπημένο θέμα των περισσότερων κατόχων παπαγάλων, την εκπαίδευση, να διευκρινίσουμε, ότι αν έχουμε διαβάσει τα παραπάνω που αφορούν την ψυχολογία και την προσωπικότητα των πουλιών που έχουμε, θα έχουμε καταλάβει, ότι εκπαίδευση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια προσέγγισης και δημιουργίας μιας σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης και φιλίας με το πτηνό μας.

Όταν ο παπαγάλος θα σταματήσει να φοβάται τα χέρια και θα καταλάβει την αγάπη που του ΄δινουμε μιλώντας το και φροντίζοντας το και με κίνητρο την τροφή και τις λιχουδιές και δημιουργούμε μία σχέση που σταδιακά θα ενισχύεται, τοτε το πουλί θα θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας , η απουσία του φόβου απελευθερώνει τα υπόλοιπα συναισθήματα καιεπιδεξιότητες .


Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε σε ένα θέμα που συζητείται ευρύτατα ανάμεσα στους κατόχους παπαγάλων και αφορά στο κόψιμο-ψαλίδισμα των φτερών πτήσης, ώστε οι φίλοι μας να εμποδίζονται να απομακρυνθούν από κοντά μας, με φόβο να χαθούν.



 

Τα καναρίνια

Τα καναρίνια, οι αγαπημένοι μας μικροί τραγουδιστές, μάς εντυπωσιάζουν με το κελαΐδισμά τους, τα χρώματά τους, την ομορφιά τους. Βρίσκονται κοντά μας, και με το πρώτο φως της ημέρας ακούμε τη γλυκιά φωνή τους να μας καλημερίζει, με ένα τρόπο που μόνο αυτά ξέρουν.

Περισσότερα...

Πληροφορίες

Ο Λογαριασμός μου

Επικοινωνία

  • Σαββίδης Στυλιανός - Υδάτινος κόσμος - Ωδικά πτηνά ενυδρεία
  • ΑΦΜ 046712764, ΔΟΥ Δράμας, Aρ. ΓEMH: 51723719000
  • Κατάστημα 1: Κ. Παλαιολόγου 46 & Περικλέους (πίσω από τoν Κωτσόβολο), Δράμα
  • Τηλ: +30. 25210-23126
  • Κατάστημα 2: Βίτσι 9 (πίσω από το ΚΤΕΛ), Δράμα
  • Τηλ: +30. 25210-31779
  • savidis1pet@gmail.com

  Facebook PageYouTube Channel